drukuj

Papardelle z Wątróbką wg Makłowicza

Składniki:

  • 500 g makaronu pappardelle
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 szalotki
  • 4 wątróbki
  • 6 suszonych prawdziwków
  • kilka listków szałwii
  • kilka listków rozmarynu
  • parmezan do posypania
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Prawdziwki ugotować w słodkim winie.
  • Na patelni poddusić posiekaną szalotkę i czosnek na rozgrzanej oliwie z masłem, dodać pokrojoną w paski wątróbkę oraz posiekany rozmaryn i szałwię, na koniec dodać grzyby i wino.
  • Pappardelle ugotować „al dente” w osolonej wodzie, odcedzić i wrzucić na patelnię i wymieszać.
  • Serwować z parmezanem, ewentualnie listkami szałwii do ozdoby.

Z odcinka „Górska Garda” serii „Makłowicz w Podróży”.

0