Paszteciki
Ciasto na paszteciki:
- 1/2 kg mąki
- 1/4 kg tłuszczu (np. roztopionej w rondelku „Kasi”)
- 30 g drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- drożdże rozpuścić w mleku
- mąkę wsypać do miski, dodać do niej drożdże, tłuszcz, cukier i sól i zagnieść
- ciasto po kawałku rozwałkowywać i wycinać z niego kółka, naskładać pasztet i robić pierożki
- upiec na blasze w temperaturze 220 stopni przez 8 minut
Skąd nadzienie? Wzięłam po prostu gotowy, domowy pasztet. Cóż, dzięki mamie i babci mogę sobie życie ułatwiać…
Niewątpliwie paszteciki dobrze wyjdą również z nadzieniem grzybowym…