drukuj

Paszteciki z Grzybami

  • pół kilo mąki
  • 250 g tłuszczu (roztopionej i ostudzonej Kasi lub masła)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 30 g drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • grzyby (kurki, prawdziwki, koźlaki, maślaki, podgrzybki etc.)
  • cebula
  • jajko
  • olej do smażenia
  • jajko do posmarowania wierzchu

Przygotowanie:

  1. Przygotować rozczyn z drożdży, odrobiny mleka, mąki i cukru: wrzucić składniki do miski, wymieszać, rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
  2. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, roztopione masło, dodać rozczyn i mleko i wymieszać (ręką, łyżką lub mikserem), zostawić w cieple do wyrośnięcia
  3. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, szklanką powycinać kółka
  4. Na patelni podsmażyć cebulę (drobno pokrojoną) oraz grzyby, ostudzić i zmiksować w blenderze, dodać jajko i wymieszać, doprawić solą i pieprzem
  5. Na każde kółko nałożyć masę grzybową, złożyć na pół i dobrze skleić
  6. Bułeczki ułożyć na blasze na papierze do pieczenia i posmarować jajkiem ubitym z mlekiem
  7. Piec przez 20 minut w temperaturze 160 stopni
0