drukuj

Pieczony Kozi Camembert

Pieczony ser z żurawiną. Danie łatwe, szybkie, smaczne, trochę zapomniane. Dlatego dzisiaj proponuję: ser kozi i jeszcze trochę zielonych dodatków. Jaki ser wybrać? Otóż dobrym pomysłem jest kozi camembert (obecnie łatwo taki dostać w prawię każdym większym sklepie). W przypadku braku koziego – może być zwykły. Camembert ma tą zaletę, że do pieczenia możemy jego krążek przeciąć w poprzek. Nie musimy piec całego, a gotowy krążek, po wyjęciu z folii aluminiowe nie rozleje się.

Więc tak: przekrawamy sery (po jednym na osobę lub po pół) i kładziemy na blasze na folii aluminiowej i wkładamy do piekarnika na około 10 – 15 minut (aż się zarumienią).

W tym czasie przygotowujemy talerze i zieleń. Układamy avocado, rucolę, oliwki. Podajemy z żurawiną i orzechami włoskimi.

0