drukuj

Piękna Helena

Piękna nazwa deseru. Przeszukałam nieco googla, ale jednoznacznej odpowiedzi skąd się wzięła nazwa „Piękna Helena” nie znalazłam. Najprawdopodobniej nawiązanie do pięknej Heleny Trojańskiej…

Pozostawmy więc kwestię piękna, skupmy się na smaku. Jest idealny. Uwielbiam czekoladę. Czekolada jest najlepsza na wszystko: na smutek, stres, zmęczenie, zimne i ponure zimowe wieczory ;-)

Tym razem do mojej polewy czekoladowej dodałam kardamon…

gruszka w czekoladzie

Oto przepis. Gruszki należy lekko obgotować w syropie (czyli wodzie z cukrem). Polewa czekoladowa to po prostu odrobina mleka z czekoladą i dodatkami: rumem i kardamonem. Przygotowuje ją w ten sposób: wlewam troszkę mleka do garnka i wrzucam kawałki czekolady. Zagotowuję, dodaję alkohol i przyprawy. Gorącą masą czekoladową polewam gruszki.

0