drukuj
Pierogi z Kapustą i Grzybami
FARSZ:
- grzyby namoczyć na noc, a potem gotować w tej samej wodzie przez godzinę
- odcedzić
- kapustę kwaszoną ugotować w wodzie z listkiem laurowym i 5 ziarnami ziela angielskiego przez 1 godzinę
- odcedzić na durszlaku, usunąć liść laurowy i ziele angielskie
- kapustę oraz grzyby przekręcić w maszynce do mielenia (można zamiast tego posiekać nożem)
- 2 cebule pokroić i zeszklić na maśle, także przekręcić w maszynce
- wszystko wymieszać
- dodać sól, pieprz, cukier
- przesmażyć na maśle
CIASTO:
- 1 kg mąki
- sól
- oliwa
- gorąca woda
- wszystko zagnieść i wyrobić
FINAŁ:
- ciasto porozwałkowywać, powycinać kółka i ulepić pierogi
- gotować 2-3 minuty w słonej wodzie z oliwą