drukuj

Pierogi z Kapustą i Grzybami

FARSZ:

  • grzyby namoczyć na noc, a potem gotować w tej samej wodzie przez godzinę
  • odcedzić
  • kapustę kwaszoną ugotować w wodzie z listkiem laurowym i 5 ziarnami ziela angielskiego przez 1 godzinę
  • odcedzić na durszlaku, usunąć liść laurowy i ziele angielskie
  • kapustę oraz grzyby przekręcić w maszynce do mielenia (można zamiast tego posiekać nożem)
  • 2 cebule pokroić i zeszklić na maśle, także przekręcić w maszynce
  • wszystko wymieszać
  • dodać sól, pieprz, cukier
  • przesmażyć na maśle

CIASTO:

  • 1 kg mąki
  • sól
  • oliwa
  • gorąca woda
  • wszystko zagnieść i wyrobić

FINAŁ:

  • ciasto porozwałkowywać, powycinać kółka i ulepić pierogi
  • gotować 2-3 minuty w słonej wodzie z oliwą
0