drukuj

Pierogi z Soczewicą

Nie było takie trudne… Dobry wałek, szklanka z w miarę ostrym brzegiem i poszło jak z płatka…

Kupiłam książke o tradycyjnej kuchni podlaskiej. I oczywiście potraktowałam ją jako wyzwanie. Na pierwszy ogień poszły pierogi. Szczerze mówiąc, w tradycji podlaskiej nie ma soczewicy. Ale doszłam do wniosku, że to łatwy pomysł na początek.

Idealnie smakują zarówno z wody, ze skwarkami, jak i podsmażane.

NADZIENIE:

  • 300 g soczewicy
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ewentualnie jajko
  • sól, pieprz, majeranek, tymianek

Soczewicę ugotować (około pół godziny). Cebulę zeszklić. Soczewicę zmiksować z cebulą, dodać wyciśnięty czosnek. Doprawić.

CIASTO:

  • 600 g mąki
  • 2 jajka
  • woda i sól

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto po kawałku rozwałkowywać, powycinać szklanką koła, nanieść farsz i posklejać. Gotować w garnku wody przez około 5 minut, aż wypłyną.

0