Bardzo lubię ser w każdej postaci: żółty, pleśniowy, biały twaróg i każdy inny, jednak zrobienie ciasta przy dwóch pierwszych raczej odpada, wiec postanowiłem wykorzystać biały polski ser.
Do zrobienia ciasteczek potrzeba dużo cierpliwości oraz czasu. Ja miałem wolne, więc postanowiłem, że zabiorę się i podejmę wyzwania.
Efekt końcowy był bardzo dobry – jednak uważam, że do nadzienia możemy użyć troszkę więcej serka.
Przepis znalazłem na stronie www.smaker.pl
SKŁADNIKI
Ciasto:
Ze składników zagniatamy gładkie ciasto. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraty, prostokąty, trójkąty (uzależnione jest od tego jaki ma być efekt końcowy- pierożki, koperty itd.)
Farsz:
Biszkopty rozkruszyć , dodać serek mascarpone oraz serki danio i dokładnie wymieszać.
Gotowy farsz kłaść na wykrojone z ciasta kwadraty i zawijać w pierożki koperty lub to, co potrafimy.
Aby pierożki się nie rozklejały, należy je na łączeniu lekko nasmarować masłem. Piec w piekarniku przez około 40 minut w 180 st. Posypać cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
Autor: Bogdan Hryniszyn