drukuj

Pizza z borowikami

Po włosku: pizza con funghi porcini. Toskański przysmak, a dla mnie wspomnienie z wakacji. W polskich realiach: nic trudnego, ani zbyt egzotycznego. Ot, wrześniowa rzeczywistość…

CIASTO:

  • 200 g mąki
  • 125 ml wody
  • 20 g drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • łyżka oliwy z oliwek

Rozpuścić drożdże w wodzie. Zmieszać mąkę z solą i cukrem, dodać wodę z drożdżami i oliwę. Wyrobić ciasto. Przed pieczeniem odczekać około godziny, aż ciasto wyrośnie. Gdy wyrośnie uformować z niego koło. Szczerze mówiąc, choć nie jest to zgodne z zasadami, ale jednak jest praktyczne: można sobie ciasto rozwałkować. Na przygotowanym cieście umieścić dodatki:

DODATKI:

  • kilka prawdziwków, pokrojonych w cienkie plasterki
  • boczek 100
  • sos pomidorowy
  • mozarella 150 g
  • oregano
Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać mozarellą. Na wierzchu położyć boczek i prawdziwki. Posypać oregano.

Piec w wysokiej temperaturze (230 stopni lub jak się da najgoręcej, nawet 250) aż się ciasto zarumieni (czyli około 12 minut).

0