Zrobienie takiego jedzonka jest według mnie proste i zależy od weny twórczej przygotowującego. Ale muszę przyznać, że wyszło super. Przede wszystkim smacznie. I wyglądało apetycznie. Dlatego dzielę się przepisem i sam wrzucam go do swojego archiwum, aby jeszcze kiedyś powtórzyć. Na takie danie można zaprosić gości.
Ciasto (w celu uniknięcia zbyt długiego czekania aż wyrośnie, wybrałem ciasto proste, które prezentuję):
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy miękkie ciasto. Gładkie ciasto nie lepi się do rąk.
Następnie ciasto zostawiamy na pół godziny.
Teraz przystępujemy do farszu i tutaj możemy wszystko zrobić według własnego uznania lub z tego, co mamy w domu.
Ja usmażyłem pierś z kurczaka i przyprawiłem różnymi przyprawami.
Następnie pieczarki.
Dodatkowo pokroiłem w kostkę świeżą paprykę oraz cebulę. Potrzebny jest żółty ser, który się dobrze topi.
Gotowe ciasto nalezy pokroić na około 6-7 części i uformować kulki, następnie rozwałkować i nakładać farsz. Ciasto lekko posmarowałem ketchupem.
Następnie sklejamy rogi i formujemy to co nam wyjdzie.
Teraz przystępujemy do pieczenia. Mamy dwa sposoby: albo w piekarniku albo bezpośrednio na patelni, bez tłuszczu. Mi lepiej smakowało z patelni.
Życzę smacznego!
Autor: Bogdan Hryniszyn