drukuj

Prawie jak Calzone

Zrobienie takiego jedzonka jest według mnie proste i zależy od weny twórczej przygotowującego. Ale muszę przyznać, że wyszło super. Przede wszystkim smacznie. I wyglądało apetycznie. Dlatego dzielę się przepisem i sam wrzucam go do swojego archiwum, aby jeszcze kiedyś powtórzyć. Na takie danie można zaprosić gości.

Ciasto (w celu uniknięcia zbyt długiego czekania aż wyrośnie, wybrałem ciasto proste, które prezentuję):

  • 2 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¾ szklanki kefiru, kwaśnego mleka lub wody
  • ewentualnie ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy miękkie ciasto. Gładkie ciasto nie lepi się do rąk.

Następnie ciasto zostawiamy na pół godziny.

Teraz przystępujemy do farszu i tutaj możemy wszystko zrobić według własnego uznania lub z tego, co mamy w domu.

Ja usmażyłem pierś z kurczaka i przyprawiłem różnymi przyprawami.

Następnie pieczarki.

Dodatkowo pokroiłem w kostkę świeżą paprykę oraz cebulę. Potrzebny jest żółty ser, który się dobrze topi.

Gotowe ciasto nalezy pokroić na około 6-7 części i uformować kulki, następnie rozwałkować i nakładać farsz. Ciasto lekko posmarowałem ketchupem.

Następnie sklejamy rogi i formujemy to co nam wyjdzie.

Teraz przystępujemy do pieczenia. Mamy dwa sposoby: albo w piekarniku albo bezpośrednio na patelni, bez tłuszczu. Mi lepiej smakowało z patelni.

Życzę smacznego!

Autor: Bogdan Hryniszyn

0