drukuj
Quiche lorraine ze szparagami
Składniki na ciasto:
- 100 g masła
- 100 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
Wykonanie:
- masło odrobinę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, dodaję jajko, sól i mąkę i mieszam, wstawiam do lodówki na około pół godziny
- naczynie do tarty smaruję masłem
- ciasto wyjęte z lodówki rozwałkowuję pomiędzy dwoma płatami papieru do pieczenia i przekładam do naczynia na tartę
Składniki na farsz:
- 5 jajek
- opakowanie śmietany 18%
- tarta mozzarella około 200g
- pęczek lub dwa zielonych szparagów
- około 0,5 kg boczku
- sól
- opcjonalnie mascarpone jeszcze można dodać
Wykonanie:
- szparagi obieram i kroję na kawałki około 3cm długości i blanszuję (wrzucam do wrzątku na około minutę)
- jajka mieszam ze śmietaną i około 100g mozzarelli, solę, do masy wrzucam zblanszowane szparagi, plus ewentualnie mascarpone
- boczek kroję na małe kawałki i podsmażam na patelni, po wystudzeniu również dodaję do masy jajecznej, lekko wrzystko solę
- masę jajeczną wykładam na ciasto, posypuję resztą sera mozzarella i zapiekam w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 100 stopni