drukuj

Quiche Lorraine

Danie okazało się proste do wykonania. W ogóle lubię wszelkie wariacje na temat zapiekanek. Ten czas w piecu ma coś fajnego. Potrawa robi się sama.  Najpierw sprzątam bałagan w kuchni, potem dekoruję stół, a z piekarnika coraz piękniej pachnie. Jeszcze wlewam wino do kieliszków i można serwować.

No i nowy zwyczaj w moim domu: zdjęcie do bloga. Potrawa dymi na stole, a ja biorę aparat do ręki. Śpieszę się, żeby nie zirytować współbiesiadnika lub gości…

CIASTO:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 3 żółtka
  • zimna woda (ok. 5 łyżek)
  • sól

NADZIENIE:

  • boczek wędzony
  • 4 jajka
  • śmietana 18-22% (opakowanie)
  • pół szklanki mleka
  • starty żółty ser (ok 200g)
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:

  • ciasto: masło posiekać z mąką, dodać żółtka, sól, wodę, zagnieść i wstawić do lodówki
  • bekon: usmażyć
  • masa: ubić trzepaczką śmietanę z jajkami i mlekiem, dodać ser, sól, pieprz, gałkę muszkatołową
  • naczynie do zapiekania: wyłożyć ciastem, nałożyć masę oraz boczek
  • zapiekać w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny

Zostały trzy białka jajek. Więc na deser bezy lub tort Pawłowa.

PRZYGOTOWANIE:

  • ubić białka z cukrem (na każde białko 4 łyżki cukru), do masy dodać odrobinę białego wina
  • gotową masę ułożyć w kształcie koła na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • przez 5 minut piec w temperaturze 180 stopni, a potem przez około 50 minut w temperaturze 150 stopni
  • studzić w piekarniki
  • gotową bezę wyłożyć bitą śmietaną i truskawkami

Tort Pawłowa z truskawkami robi wrażenie przysmaku z najdroższej cukierni. Domowe bezy mają to do siebie, że się ciągną. Pycha!

0