Pieczarki dziś sprowokowały mnie w czasie wizyty w sklepie. Kupiłam ślicznie zapakowany pojemniczek białych grzybów, w drodze do domu obmyśliłam potrawę.
Pieczarki i gorgonzola to fajne zestawienie. Zwykle przygotowuję je jako przystawkę, same, ale tym razem użyłam ich jako części składowej całej zapiekanki. Quiche jest smaczne i proste w przygotowaniu. Przepis, który proponuję udaje się zawsze. Warto go wypróbowac i dodać do swojego repertuaru.
CIASTO:
250 g mąki pszennej
125 g masła
3 żółtka
zimna woda (ok. 5 łyżek)
sól
NADZIENIE:
4 jajka
śmietana 18-22% (opakowanie)
pół szklanki mleka
starty żółty ser (ok 200g)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
DODATKI:
pieczarki
gorgonzola
PRZYGOTOWANIE:
ciasto: masło posiekać z mąką, dodać żółtka, sól, wodę, zagnieść i wstawić do lodówki
masa: ubić trzepaczką śmietanę z jajkami i mlekiem, dodać ser, sól, pieprz, gałkę muszkatołową
naczynie do zapiekania: wyłożyć ciastem, nałożyć masę oraz pieczarki z kawałkami gorgonzoli
zapiekać w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny