drukuj

Quiche z Pieczarkami i Gorgonzolą

Pieczarki dziś sprowokowały mnie w czasie wizyty w sklepie. Kupiłam ślicznie zapakowany pojemniczek białych grzybów, w drodze do domu obmyśliłam potrawę. 

Pieczarki i gorgonzola to fajne zestawienie. Zwykle przygotowuję je jako przystawkę, same, ale tym razem użyłam ich jako części składowej całej zapiekanki. Quiche jest smaczne i proste w przygotowaniu. Przepis, który proponuję udaje się zawsze. Warto go wypróbowac i dodać do swojego repertuaru.

    

CIASTO:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 3 żółtka
  • zimna woda (ok. 5 łyżek)
  • sól

NADZIENIE:

  • 4 jajka
  • śmietana 18-22% (opakowanie)
  • pół szklanki mleka
  • starty żółty ser (ok 200g)
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

DODATKI:

  • pieczarki
  • gorgonzola

PRZYGOTOWANIE:

  • ciasto: masło posiekać z mąką, dodać żółtka, sól, wodę, zagnieść i wstawić do lodówki
  • masa: ubić trzepaczką śmietanę z jajkami i mlekiem, dodać ser, sól, pieprz, gałkę muszkatołową
  • naczynie do zapiekania: wyłożyć ciastem, nałożyć masę oraz pieczarki z kawałkami gorgonzoli
  • zapiekać w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny
0