drukuj

Risotto z borowikami

SKŁADNIKI:

  • kilka borowików
  • ryż do risotto – 2 szklanki
  • pomidorki koktajlowe
  • białe wino – około 2 kieliszki
  • cebula pokrojona w kosteczkę
  • czosnek posiekany
  • 1 litr bulionu
  • tymianek, sól, pieprz
  • parmezan do posypania
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

  • na rozgrzanej patelni, na oliwie z odrobiną masła zeszklić cebulę i czosnek; dodać ryż
  • ryż sukcesywnie podlewać winem, a potem bulionem cały czas podsmażając, aż będzie miękki
  • na drugiej patelni, na oliwie z masłem poddusić borowiki, posolić, popieprzyć, dodać tymianek
  • gdy ryż stanie się miękki połączyć go z borowikami, dodać pomidorki koktajlowe
  • serwować potrawę posypaną parmezanem i natką pietruszki
0