drukuj
Risotto z borowikami
SKŁADNIKI:
- kilka borowików
- ryż do risotto – 2 szklanki
- pomidorki koktajlowe
- białe wino – około 2 kieliszki
- cebula pokrojona w kosteczkę
- czosnek posiekany
- 1 litr bulionu
- tymianek, sól, pieprz
- parmezan do posypania
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
- na rozgrzanej patelni, na oliwie z odrobiną masła zeszklić cebulę i czosnek; dodać ryż
- ryż sukcesywnie podlewać winem, a potem bulionem cały czas podsmażając, aż będzie miękki
- na drugiej patelni, na oliwie z masłem poddusić borowiki, posolić, popieprzyć, dodać tymianek
- gdy ryż stanie się miękki połączyć go z borowikami, dodać pomidorki koktajlowe
- serwować potrawę posypaną parmezanem i natką pietruszki