Węgry słyną nie tylko z gulaszu i tokaja, ale również doskonałych słodyczy. Jednak roladę węgierską lubię nie tylko z powodu jej smaku. Jej dodatkową zaletą jest …łatwość wykonania. A składniki najczęściej mam w domu i nie muszę dodatkowo robić zakupów w sklepie. Przepis idealny nie tylko od święta, ale również w tygodniu, po pracy.
CIASTO:
KREM:
Herbatniki włożyć do plastikowego woreczka, woreczek zawiązać. Pokruszyć herbatniki wałkiem na stolnicy.Napar kawy wymieszać z cukrem pudrem , kakao, rumem i stopniowo dodawać herbatniki, wyrabiając elastyczne ciasto. Jeżeli masa wyjdzie za rzadka należy dokruszyć kilka herbatników aby uzyskać dobrą masę.
Krem. Ucieramy masło na puch i stopniowo dodajemy cukier puder, a na końcu wiórki kokosowe.
Aby zrobić roladę należy posmarować pergamin masłem, następnie nakładamy ciasto i układamy placki wielkości 20*30 cm i grubości ok. 2-3 cm. (powinno wyjść 2 placki) następnie nakładamy krem i zwijamy w roladę. Zawinąć w pergamin i włożyć do lodówki, na ok. 2 godz.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Przepis i zdjęcie: Bogdan Hryniszyn