drukuj

Rukola Energetyczna

Mango, sharon, granat, papaya i wiele innych egzotycznych owoców, które podróżują tysiące kilometrów, by trafić na nasz stół. Kiedyś znaliśmy je tylko ze zdjęć opakowań soków lub puszek, a smak mogliśmy sobie wyobrazić na podstawie wersji z przetworu. Od kilku lat pojawiają się w naszych sklepach i to nie tylko tych specjalistycznych lecz także w zwykłych delikatesach. Dlaczego nie urozmaicić nimi naszej kuchni?

zdjęcie owoców

Prezentowana dzisiaj sałatka z rucoli jest pyszna. Oczywiście można ją dowolnie modyfikować w zależności od gustu czy dostępności owoców.

Baza sałatki to rucola. Układamy ją na talerzu, a na niej pokrojone pomidorki oraz owoce: pozbawione pestek winogrona, kawałki mango i szarona, wyłuskany granat. Posypujemy serem: pleśniowy jest bardzo dobry, jako zamiennika można użyć koziego.

zdjęcie sałatki

Składniki:

  • rucola
  • winogrona
  • mango
  • szaron
  • granat
  • mini pomidorki
  • ser pleśniowy
  • orzechy pinii

Wierzch sałatki posypujemy orzechami. Najlepsze są orzechy pinii lub włoskie. Dobry pomysł to także pestki słonecznika lub dynii. Najważniejsze jest, aby były usmażone. Smażenie wydobywa z nich smak.

zdjęcie smażonych orzechów

Do sałatki podajemy winagret. Może być miodowy. Oto jego składniki:

  • oliwa extra virgin
  • ocet winny
  • miód
  • sok z cytryny

zdjęcie nakrytego stołu

Sałatka ma piękne, energetyczne kolory. Głęboka czerwień granatu napawała natchnieniem malarzy od zawsze, soczysta, ciepła żółć mango tchnie optymizmem. Ciemny fiolet winogron i dostojna zieleń rucoli dopełniają gamy.

Cała kompozycja to uczta nie tylko dla podniebienia.

0