Kto powiedział, że czerwone wino nie pasuje do ryby? Widzę, że w tej wersji pasuje dobrze…
Ryba może być mrożona. Smaczna jest miruna. Przygotowuje się ją prosto. Wystarczy ją obtoczyć w zalewie i zapiec. Jest dość dietetyczna, dlatego można pozwolić sobie na szaleństwo dodatków. Więc nie tylko sałatka, ale także hit – pieczone ziemniaczki. Oraz sosy. Dziś, oprócz ulubionego majonezu curry nowość w mojej kuchni: sos z kaparów.
SKŁADNIKI:
jeden płat ryby na osobę
3 – 4 cebule
SKŁADNIKI MARYNATY:
dwie szklanki czerwonego wina
oliwa (pół szklanki)
czosnek (wyciśnięty)
imbir (starty)
pieprz, sól, kurkuma
PRZYGOTOWANIE:
wymieszać składniki marynaty i zalać nią rybę w naczyniu do zapiekania
ułożyć w naczyniu obrane cebule przekrojone na pół
zapiekać około 50 minut w temperaturze 200 stopni
DODATKI:
ziemniaki: całe obgotować w posolonej wodzie przez 20 minut, potem poprzekrawać na pół, ułożyć na blasze, obsypać ziołami i tartym żółtym serem i zapiekać około 30 minut
majonez curry: wymieszać majonez z curry i sokiem cytrynowym
sos kaparowy: wymieszać marynowane kapary ze śmietaną, natką pietruszki i pieprzem