drukuj

Ryba z Szafranem

Szafran. Najdroższa przyprawa świata. Miliony ton krokusów potrzebne, aby wyprodukować tyle, co kot napłakał… Natychmiast przypominają mi się wiosenne Tatry i ich fioletowe łąki… Szafran zawsze mnie fascynował i długo szukałam pomysłu lepszego niż barwienie wielkanocnych jajek. Znalazłam (prostą marynatę wg pomysłu Marty Gessler) i efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. To chyba najlepsza ryba, jaką udało mi się przyrządzić. Dość szybko z Tatr przeniosłam się nad Bałtyk. Ryba była finezyjna, ale smakowała po prostu rybą w najlepszym wydaniu.

I idealne dodatki: majonez curry, rucola z winogronami i awocado i …pieczone ziemniaki z serem.

BIAŁA RYBA: po prostu dowolna biała ryba. Wybrałam mrożoną mirunę.

POMARAŃCZOWO – ŻÓŁTA MARYNATA:

  • szafran (opakowanie)
  • białe wino (4 łyżki albo i więcej)
  • oliwa (4 łyżki)
  • sól
  • pieprz

Szafran należy pokruszyć i zalać gorącą wodą na przynajmniej kwadrans (może być i dłużej). Potem dodać pozostałe składniki i gotową marynatą zalać rybę ułożoną w naczyniu do zapiekania. Piec aż się zarumieni (około 50 minut).

         

ZIELONE:

  • rucola
  • awocado
  • winogrona
  • vinagret

ŻÓŁTY MAJONEZ CURRY:

  • majonez
  • curry
  • cytryna

Wszystkie składniki trzeba wymieszać. Pycha. Majonez curry ratuje każdą rybę, choć tej akurat ratować nie było trzeba. Idealny dodatek, genialnie prosty.

    

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE:

  • całe ziemniaki gotuję 20 minut w posolonej wodzie
  • kroję na połówki i układam w nczyniu do zapiekania
  • posypuję ziołami: tymiankiem i dowolnymi innymi (może byc każda, którą lubisz: rozmaryn, oregano, majeranek, czaber, curry, chilli)
  • posypuję tartym żółtym serem
  • zapiekam 30 minut w piekarniku
0