drukuj

Ryba z Woka z Pomidorami

Kolejny pomysł na danie z kuchni chińskiej. Łatwe i szybkie. Generalnie bazowy zestaw smaków kuchni chińskiej się powtarza: imbir, czosnek, chili, sos sojowy, wino ryżowe, no i oczywiście przyprawa 5 smaków. Wino ryżowe, u nas drogie i raczej trudne do zakupienia można zastąpić wiśniówką.

Najważniejszy jest wok. W nim smażymy danie bardzo szybko w bardzo gorącej temperaturze. Serwujemy z ryżem. A ryba – może być po prostu mrożona. Polecam dorsza.

SKŁADNIKI:

  • starty imbir
  • wyciśnięty czosnek
  • posiekana papryczka chili
  • sos sojowy
  • wino ryżowe
  • przyprawa 5 smaków
  • dorsz
  • pomidory

WYKONANIE:

Dorsza rozmrażam i kroję na małe kawałki. Obtaczam w czosnku, imbirze, chili, polewam sosem sojowym i winem ryżowym, doprawiam. Rozgrzewam olej w woku. Smażę w bardzo gorącej temperaturze kilka minut, w trakcie smażenia dodaję drobno pokrojone pomidory.

0