drukuj

Sajgonki

Egzotyczne smaki kuszą w sklepach spożywczych. I zawsze mnie jakoś skuszą. Tym razem zafascynował mnie papier ryżowy. Aby przekonać potencjalnego nabywcę producenci zachęcają dodatkowo dość przystępnymi przepisami na opakowaniu.

Ten przepis był wyjątkowo prosty. Nie uwzględniał nawet …konieczności smażenia farszu. Na szczęście w porę się zorientowałam i przejrzałam, co piszą internauci. Oczywiście, farsz musi być usmażony…

Oto mój, SPRAWDZONY, przepis, porcja na 3-4 osoby:

  • 2 opakowania papieru ryżowego

FARSZ:

  • 500 g mielonego mięsa
  • opakowanie kiełków fasoli mung
  • pół opakowania suszonych grzybów mun (trzeba je zalać wrzątkiem na 5 minut, a potem pokroić w paski)
  • 3 marchewki pokrojone w małe słupki
  • 2 cebule drobno pokrojone
  • wyciśnięty czosnek
  • przyprawa 5 smaków
  • tarty imbir
  • wino ryżowe
  • sos ostrygowy
  • sos sojowy
  • 3 jajka

Wszystkie składniki duszę na patelni przez ponad pół godziny. Lekko studzę, dodaję 3 jajka i zawijam w zamoczone w wodzie na 2 sekundy kawałki papieru ryżowego. Smażę w ilości pół litra oleju w garnku.

Wyszło OK. Nie porozpadały się w smazeniu…

0