drukuj

Sałatka z Pieczonymi Pieczarkami i Gorgonzolą

Rucola jest dostępna przez cały rok, teraz nawet w małych sklepach lub na wsi. W przeciwieństwie do pomidorów zimą jest smaczna. Przez kilka dni nie traci świeżości przechowywana w lodówce. Tak więc chętnie używam jej jako dodatku lub bazy do różnych sałatek i dań. No i przede wszystkim ma super smak z charakterem.

W dzisiejszej wersji sałatki główną rolę grają pieczone pieczarki z gorgonzolą. Obieram je, usuwam ogonki, układam na blasze całe kapelusze (spodem do góry) i na każdym umieszczam kawałek gorgonzoli. Zapiekam, aż ser się stopi. Pozostałą częścią sera dekoruję sałatkę.

SKŁADNIKI:

  • pieczarki
  • rucola
  • lodowa sałata
  • gorgonzola (część do zapieczenia z pieczarkami, część bezpośrednio do sałatki)
  • awokado
  • dynia marynowana
  • suszona żurawina
  • orzechy nerkowaca i włoskie (uprażone na patelni)

SOS:

  • oliwa extra virgin
  • ocet winny
  • miód
  • musztarda
0