schab (lub polędwiczka wieprzowa) – pokroić w cienkie plastry (około 1cm grubości)
papryka (dowolne kolory, 2-3 sztuki) pokrojona w paski (około 1 cm grubości)
czerwona cebula (kilka sztyk) pokrojona w piórka
papryka chili pokrojona w plastry
imbir świeży pokrojony w paski
czsnek świeży pokrojony w plasterki
sok z limonki
świeża kolendra
olej rzepakowy do smażenia
Marynata:
imbir swieży (pokrojony w paseczki)
czosnek świeży (pokrojony w plasterki)
grubo mielony pieprz
soso ostrygowy (3-4 łyżki)
sos sojowy (około 5 łyżek)
olej sezamowy (kilka kropli)
ocet ryżowy (2 łyżki)
1 łyżka miodu
posiekana świeża kolendra
limonka – sok
wszystkie składniki wymieszać i w marynacie umieścić mięso, wstawić do lodówki – zasada jest jedna – im dłużej się marynuje, tym lepiej
Wykonanie:
smażymy po kolei: mięso, warzywa, potem łączymy
na koniec dodajemy sok z limonki i świeżą kolendrę
Danie według pomysłu Karola Okrasy. Pyszne! Karol Okrasa w ogóle ma bardzo udane przepisy, więc można dania z jego repertuaru w tv wykonywać wręcz w ciemno.