drukuj

Schab orientalny wg Okrasy

Składniki (na 2-4 osoby):

  • schab (lub polędwiczka wieprzowa) – pokroić w cienkie plastry (około 1cm grubości)
  • papryka (dowolne kolory, 2-3 sztuki) pokrojona w paski (około 1 cm grubości)
  • czerwona cebula (kilka sztyk) pokrojona w piórka
  • papryka chili pokrojona w plastry
  • imbir świeży pokrojony w paski
  • czsnek świeży pokrojony w plasterki
  • sok z limonki
  • świeża kolendra
  • olej rzepakowy do smażenia
Marynata:
  • imbir  swieży (pokrojony w paseczki)
  • czosnek świeży (pokrojony w plasterki)
  • grubo mielony pieprz
  • soso ostrygowy (3-4 łyżki)
  • sos sojowy (około 5 łyżek)
  • olej sezamowy (kilka kropli)
  • ocet ryżowy (2 łyżki)
  • 1 łyżka miodu
  • posiekana świeża kolendra
  • limonka – sok
  • wszystkie składniki wymieszać i w marynacie umieścić mięso, wstawić do lodówki – zasada jest jedna – im dłużej się marynuje, tym lepiej

Wykonanie:

  • smażymy po kolei: mięso, warzywa, potem łączymy
  • na koniec dodajemy sok z limonki i świeżą kolendrę

Danie według pomysłu Karola Okrasy. Pyszne! Karol Okrasa w ogóle ma bardzo udane przepisy, więc można dania z jego repertuaru w tv wykonywać wręcz w ciemno.

 

0