drukuj

Sernik Wiedeński

Sernik wiedeński z książki „Kuchnia Polska” autorstwa Ewy Aszkiewicz ;-)

Wiedeń niewątpliwie kojarzy się z wybornymi słodyczami. I taki jest dzisiejszy sernik. Smaczny, elegancki i nie taki trudny. Polecam na finał letniego przyjęcia.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg tłustego, dokładnie zmielonego białego sera
  • 9 jaje
  • 25 dkg masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki
  • budyń waniliowy
  • rodzynki i smażona skórka pomarańczowa ( razem 2 szklanki)
  • cukier waniliowy
  • duża blacha do pieczenia wyłożona papierem lub wysmarowana tłuszczem i posypana bułka tartą

WYKONANIE:

Masło z cukrem pudrem i waniliowym ucieramy na puch, dodajemy cały czas ucierając po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita, stopniowo dodajemy ser i cały czas miksujemy. Siejemy przez sitko mąkę i budyń i powoli mieszamy.

Na koniec dodajemy ubitą pianę z 5 białek. Do utartej pulchnej masy dodajemy bakalie. Następnie wlewamy masę do tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez około 80 minut.

Sernik jest upieczony gdy wierzch się zarumieni, a boki lekko odstają od formy.

Życzę smacznego

Przepis:  – „Kuchnia Polska”

SERNIK WIEDEŃSKI

SKŁADNIKI

– 1 Kg tłustego, doskonale zmielonego białego sera.

– 9 jajek

– 25 dag. Masła

– 2 szklanki cukru pudru

– 2 kopiaste łyżki maki krupczatki

– budyń waniliowy

– rodzynki i smażona skórka pomarańczowa ( razem 2 szklanki)

– cukier waniliowy

– duża blacha do pieczenia wyłożona papierem lub wysmarowana tłuszczem i posypana bułka tartą.

Wykonanie

Masło z cukrem pudrem i waniliowym ucieramy na puch, dodajemy cały czas ucierając po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita, stopniowo dodajemy ser i cały czas miksujemy. Siejemy przez sitko mąkę i budyń i powoli mieszamy.

Na koniec dodajemy ubitą pianę z 5 białek. Do utartej pulchnej masy dodajemy bakalie. Następnie wlewamy masę do tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy przez około 80 minut.

Sernik jest upieczony gdy wierzch się zarumieni a boki lekko odstają od formy.

Życzę smacznego!

Autor: Bogdan Hryniszyn

0