Sernik wiedeński z książki „Kuchnia Polska” autorstwa Ewy Aszkiewicz ;-)
Wiedeń niewątpliwie kojarzy się z wybornymi słodyczami. I taki jest dzisiejszy sernik. Smaczny, elegancki i nie taki trudny. Polecam na finał letniego przyjęcia.
SKŁADNIKI:
WYKONANIE:
Masło z cukrem pudrem i waniliowym ucieramy na puch, dodajemy cały czas ucierając po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita, stopniowo dodajemy ser i cały czas miksujemy. Siejemy przez sitko mąkę i budyń i powoli mieszamy.
Na koniec dodajemy ubitą pianę z 5 białek. Do utartej pulchnej masy dodajemy bakalie. Następnie wlewamy masę do tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez około 80 minut.
Sernik jest upieczony gdy wierzch się zarumieni, a boki lekko odstają od formy.
Życzę smacznego
Przepis: – „Kuchnia Polska”
SERNIK WIEDEŃSKI
SKŁADNIKI
– 1 Kg tłustego, doskonale zmielonego białego sera.
– 9 jajek
– 25 dag. Masła
– 2 szklanki cukru pudru
– 2 kopiaste łyżki maki krupczatki
– budyń waniliowy
– rodzynki i smażona skórka pomarańczowa ( razem 2 szklanki)
– cukier waniliowy
– duża blacha do pieczenia wyłożona papierem lub wysmarowana tłuszczem i posypana bułka tartą.
Wykonanie
Masło z cukrem pudrem i waniliowym ucieramy na puch, dodajemy cały czas ucierając po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita, stopniowo dodajemy ser i cały czas miksujemy. Siejemy przez sitko mąkę i budyń i powoli mieszamy.
Na koniec dodajemy ubitą pianę z 5 białek. Do utartej pulchnej masy dodajemy bakalie. Następnie wlewamy masę do tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy przez około 80 minut.
Sernik jest upieczony gdy wierzch się zarumieni a boki lekko odstają od formy.
Życzę smacznego!
Autor: Bogdan Hryniszyn