Suflet z Kozim Serem i Tymiankiem
Wygląda bardzo efektownie od razu po upieczeniu. Mój jest ze świeżym tymiankiem, moim ulubionym ziołem. To dobra kompozycja.
Dodatkowo zyskuje zaserwowany w ładnych foremkach.
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- szklanka mleka
- ząbek czosnku
- świeży tymianek
- serek kozi (125 – 150 g)
- parmezan starty
PRZYGOTOWANIE:
- białka z jajek ubić na pianę
- na patelni przygotować sos beszamelowy: rozpuścić masło, dodać mąkę oraz mleko
- lekko przestudzony sos beszamelowy wymieszać z żółtkami oraz czosnkiem i tymiankiem
- do masy dodać pianę z białek i wymieszać
- foremki posmarować masłem i oprószyć parmezanem
- masę wlać do foremek i zapiekać 20 minut w temperaturze 190 stopni