drukuj

Suflet z Kozim Serem i Tymiankiem

Wygląda bardzo efektownie od razu po upieczeniu. Mój jest ze świeżym tymiankiem, moim ulubionym ziołem. To dobra kompozycja.

Dodatkowo zyskuje zaserwowany w ładnych foremkach.

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • ząbek czosnku
  • świeży tymianek
  • serek kozi (125 – 150 g)
  • parmezan starty

PRZYGOTOWANIE:

  • białka z jajek ubić na pianę
  • na patelni przygotować sos beszamelowy: rozpuścić masło, dodać mąkę oraz mleko
  • lekko przestudzony sos beszamelowy wymieszać z żółtkami oraz czosnkiem i tymiankiem
  • do masy dodać pianę z białek i wymieszać
  • foremki posmarować masłem i oprószyć parmezanem
  • masę wlać do foremek i zapiekać 20 minut w temperaturze 190 stopni
0