drukuj

Super Pizza

Jak serwować pizzę?

Oczywiście z oliwą ekstra virgin i czerwonym winem. Pizza z własnoręcznie wyrobionego ciasta jest doskonała sama w sobie. Zwykły piekarnik z powodzeniem zastępuje piec chlebowy. Z ciasta na pizzę można zrobić także doskonałe kulki chlebowe. Trochę jest to czasochłonne, ale warto, zwłaszcza gdy zamierzamy zaserwować jeszcze pesto z bazylii czy oliwek własnej roboty lub …masełko czosnkowe.

Pizza najlepiej smakuje przygotowana przez mężczyznę, to stary włoski sekret.

Ciasto na jedną pizzę:

  • 200 gram mąki
  • 20 gram drożdzy
  • 125 ml wody
  • 1 łyżka oliwy, pół łyżeczki soli, szczypta cukru

Ciasto robić ręcznie. Wszystko wymieszać. Drożdze pokruszyć w wodzie. Mieszać okrągłym ruchem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformować z ciasta koło.

Dodatki:

  • sos pomidorowy
  • mozarella
  • boczek
  • oregano
Blat pizzy posmarować sosem pomidorowym. Posypać mozarellą (można kupić ją już tartą). Na wierzchu ułożyć boczek i posypać oregano. Oregano jest jedynym ziołem, które tak naprawdę idealnie pasuje do pizzy, dlatego nie warto w tej kwestii eksperymentować z wyjątkiem zastosowania ziół świeżych zamiast suszonych. Piec w rozgrzanym piekarniku (220-240 stopni) przez około 15 minut, aż ranciki ciasta się zarumienią.

Boczek jest super, ale równie smacznymi dodatkami są szynka (konserwowa lub parmeńska) lub kiełbasa pepperoni. Na wierzch pasuje cienko pokrojona cebulka, która się apetycznie opieka. Oliwki to standard. Przebojem lata są cienko pokrojone plastry surowego pomidora. Fajny pomysł to rucola, dodawana w ostatniej fazie pieczenia.

0