Oczywiście z oliwą ekstra virgin i czerwonym winem. Pizza z własnoręcznie wyrobionego ciasta jest doskonała sama w sobie. Zwykły piekarnik z powodzeniem zastępuje piec chlebowy. Z ciasta na pizzę można zrobić także doskonałe kulki chlebowe. Trochę jest to czasochłonne, ale warto, zwłaszcza gdy zamierzamy zaserwować jeszcze pesto z bazylii czy oliwek własnej roboty lub …masełko czosnkowe.
Pizza najlepiej smakuje przygotowana przez mężczyznę, to stary włoski sekret.
Ciasto na jedną pizzę:
Ciasto robić ręcznie. Wszystko wymieszać. Drożdze pokruszyć w wodzie. Mieszać okrągłym ruchem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformować z ciasta koło.
Dodatki:
Boczek jest super, ale równie smacznymi dodatkami są szynka (konserwowa lub parmeńska) lub kiełbasa pepperoni. Na wierzch pasuje cienko pokrojona cebulka, która się apetycznie opieka. Oliwki to standard. Przebojem lata są cienko pokrojone plastry surowego pomidora. Fajny pomysł to rucola, dodawana w ostatniej fazie pieczenia.