Na 3-4 osoby:
Przyprawy:
1. Obsmażyć łososia z dwóch stron (przyprawionego pieprzem cytrynowym i solą oraz kawałkami rozmarynu), ostudzić i podzielić na cząstki (ewentualnie skropić delikatnie (jeżeli użyliśmy pieprzu cytrynowego) sokiem z limonki). Rozmaryn ze smażenia wyrzucić.
2. Makaron ugotować, ale tak aby był mocno al’dente, najlepiej minutę krócej niż podano na opakowaniu. Przelać zimną wodą.
2. Cebulę podsmażyć, tak żeby się zeszkliła ale nie była brązowa, (ewentualnie dodać też kawałek posiekanej papryczki chilli) pod koniec dodać posiekany drobniutko (lub wyciśnięty) czosnek (trochę zostawić i dodać pod koniec gotowania sosu, dla wydobycia pełni aromatu). Należy uważać żeby czosnek nie zbrązowiał podczas smażenia, bo będzie gorzki.
3. Dodać wino, śmietankę, pokrojone suszone pomidory, gałązkę rozmarynu, umyty szpinak (nie trzeba siekać) oraz przyprawy: pesto ze słoiczka, przyprawę Kotanyi i gotować ok 10 min na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje. Jeżeli sos jest za mało słony można dodać 0.5 – 1 kostki bulionowej (np. do dań wloskich z oliwą z oliwek).
4. Na koniec do sosu dodać pozostały czosnek, grubo mielony pieprz, kilka posiekanych listków rozmarynu (rozmaryn jest bardzo aromatyczny więć ilość wg uznania) i garść posiekanej bazylii. Dodać wcześniej przygotowanego łososia. Wymieszać wszystko z ugotowanym wcześniej makaronem i chwilę pogotować (1-2min) aby makaron doszedł. Należy podawać bezpośrednio po przygotowaniu gdyż jak makaron postoi z sosem to wchłonie wszystek sos.