drukuj
Tagliatelle po Sieneńsku z Wątróbką i Prawdziwkami
SKŁADNIKI:
- 250 g makaronu tagliatelle
- 400 g wątróbek drobiowych
- 150 g prawdziwków suszonych
- cebula
- białe wino (lub cherry lub wino ryżowe)
- koncentrat pomidorowy
- oliwa truflowa, trufle – dla wymagających
- parmezan i bazylia do posypania
- masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- prawdziwki namoczyć we wrzątku na około 30 minut
- makaron ugotować al dente
- równocześnie zeszklić na maśle posiekaną cebulę (przez około 4-5 minut) i wrzucić do niej posiekaną wątróbkę i dusić kolejne 4-5 minut
- posolić, popieprzyć, dodać odrobinę wytrawnego wina oraz koncentrat pomidorowy
- wymieszać z makaronem
- serwować posypane tartym parmezanem, z listkami bazylii lub pokrojonymi truflami (lub z kroplą oliwy truflowej)