drukuj

Tarta Cytrynowa

Piękna tarta, krórą można przygotowywać przez cały rok, bo tak dostępne są cytryny.

Nie za słodka, bo z kwaskowatym kremem, wykończona bezą. Najwięcej kontrowersji w mojej rodzinie wzbudziły cytryny karmelizowane. Jeść je czy nie? Oczywiście są do jedzenia. Ale szczerze mówiąc smakowo tarta obyłaby się świetnie bez nich natomiast wizualnie była piękna, taka energetyczna…

tarta cytrynowa

CIASTO:

  • 200 g mąki (może być razowa lub zwykła albo wymieszane)
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 5 łyżeczek cukru

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść, wyłożyć ciastem formę do tarty i wstępnie zapiec prze 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

tarta cytrynowa

MASA CYTRYNOWA:

  • 3 żółtka plus jedno jajko
  • 100 g cukru
  • sok z dwóch cytryn
  • 100 g masła
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jajka ubić z cukrem, dodać sok z cytryny i mąkę, a na koniec masło. Wyłożyć na lekko zapieczoną tartę i zapiec ponownie, aż masa zesztywnieje.

BEZA:

  • 3 białka
  • 100 g cukru pudru

Ubić i posmarować wierzch. Ponownie zapiec, aż beza zesztywnieje.

Przed zapiekaniem bezy można na wierzchu ułożyć karmelizowane cytryny i płatki migdałów. Karmelizowane cytryny to plasterki cytryn obgotowane przez około 3 minuty w syropie z cukru (około szklanka cukru na dwie – trzy łyżki wody).

0