drukuj

Quiche Lorraine z Cebulą i Winem

Kolejny pomysł na tartę, dość tym razem wyrafinowany dzięki dodatkowi wina. Ciasto robię z mąki razowej i nie mogę się oprzeć, by nie zabarwić go kurkumą na miodowy kolor.

Czas przygotowania: bez tragedii. Choć może po prostu już doszłam do wprawy.

Dobrze mieć zgrabne naczynie do pieczenia, wtedy radość z efektu podwójna.

CIASTO:

  • 250 g mąki razowej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • kurkuma

Ciasto zagnieść, na chwilę wstawić do lodówki, wyłożyć na formę do tarty i zapiekać przez około 15 minut i dopiero teraz nałożyć nadzienie.

NADZIENIE:

  • boczek drobno pokrojony
  • 6 cebul pokrojonych w piórka
  • szklanka wytrawnego wina (białe lub czerwone)
  • starty ser żółty (szklanka)
  • śmietana
  • 4 żółtka
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz, chili

Usmażyć na patelni boczek, dodać cebulę, doprawić chili, zalać szklanką wina. Na ciasto wyłożyć warstwę sera (połowa ilości), masę z patelni, drugą warstwę sera i przykryć jajkami wymieszanymi ze śmietaną, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zapiekać, aż się zarumieni.

0