drukuj

Tarta szpinakowa

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • masło odrobinę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, dodaję jajko, sól i mąkę i mieszam, wstawiam do lodówki na około pół godziny
  • naczynie do tarty smaruję masłem
  • ciasto wyjęte z lodówki rozwałkowuję pomiędzy dwoma płatami papieru do pieczenia i przekładam do naczynia na tartę

Składniki na farsz:

  • torba świeżego szpinaku (około 1,2 kg)
  • odrobina masła klarowanego
  • ser kozi festkoz pokruszony lub feta
  • 4 jajka
  • sól
  • wyciśnięty czosnek, kilka ząbków
  • mozzarella tarta na wierzch

Wykonanie:

  • szpinak wrzucam na dużą patelnię i duszę, dodaję odrobinę masła klarowanego, wrzucam do miski
  • do ostudzonego szpinaku dodaję jajka, czosnek, ser kozi i sól i mieszam
  • przygotowaną masę szpinakową wykładam na ciasto, wierzch posypuję mozzarellą
  • zapiekam w piekarniku przez około 35-40 minut w temperaturze około 190 stopni
0