drukuj
Tarta szpinakowa
Składniki na ciasto:
- 100 g masła
- 100 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
Wykonanie:
- masło odrobinę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, dodaję jajko, sól i mąkę i mieszam, wstawiam do lodówki na około pół godziny
- naczynie do tarty smaruję masłem
- ciasto wyjęte z lodówki rozwałkowuję pomiędzy dwoma płatami papieru do pieczenia i przekładam do naczynia na tartę
Składniki na farsz:
- torba świeżego szpinaku (około 1,2 kg)
- odrobina masła klarowanego
- ser kozi festkoz pokruszony lub feta
- 4 jajka
- sól
- wyciśnięty czosnek, kilka ząbków
- mozzarella tarta na wierzch
Wykonanie:
- szpinak wrzucam na dużą patelnię i duszę, dodaję odrobinę masła klarowanego, wrzucam do miski
- do ostudzonego szpinaku dodaję jajka, czosnek, ser kozi i sól i mieszam
- przygotowaną masę szpinakową wykładam na ciasto, wierzch posypuję mozzarellą
- zapiekam w piekarniku przez około 35-40 minut w temperaturze około 190 stopni