drukuj

Tarta z cukinią

TARTA:

  • 100 g margaryny Kasia
  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • łyżka śmietany
  • sól, pieprz
  • wszystkie składniki wymieszać, zagnieść, wstawić na pół godziny do lodówki, potem ciastem wykleić naczynie do zapiekania (naczynie wcześniej warto posmarować masłem lub Kasią i posypać bułką tartą)

NADZIENIE:

  • 1 starta cukinia
  • 6 jajek
  • starty ser – około 50 gram
  • mały jogurt naturalny lub śmietana
  • odrobina mąki dla zagęszczenia
  • sól, pieprz
  • wszystko wymieszać, wyłożyć na ciasto i zapiekać przez około godzinę w temperaturze 180-200 stopni
  • przed zapieczeniem można udekorować wierzch kawałkami pomidorów i listkami szałwi, która jest bardzo pyszna po zapieczeniu
0