drukuj

Tarta z Dynią i Fetą

Dynia ma dość neutralny smak. Więc na początek dodaję zioła: tymianek lub rozmaryn. Ale wydaje mi się, że to za mało. Więc używam jeszcze paru kropli sosu sojowego.

Można oczywiście pójść na łatwiznę i przy przygotowywaniu potrawy użyć kawałków surowej dyni. Dużo lepsza jest jednak obsmażona.

Dla towarzystwa neutralnej dyni wybieram dodatki o charakterystycznym smaku: ser fetę, kiełbase pepperoni, cebulę i oliwki.

Natomiast do ciasta dodaję kurkumę – jest gwarancją pięknego koloru.

CIASTO:

  • 250 gram mąki
  • 125 gram masła
  • 3 żółtka
  • trochę wody
  • sól, kurkuma

Wszystkie składniki ugniatam, ciasto przed pieczeniem wstawiam na godzinę do lodówki.

DODATKI:

  • dynia (około pół kilo)
  • ser feta
  • kiełabasa pepperoni
  • cebula
  • oliwki
  • sos sojowy, rozmaryn, tymianek

Czas pieczenia: 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

0