Kariera dynia w mojej kuchni zaczęła się od kariery na naszej ekspozycji. Piękne dynie, prezent od znajomego z Drohiczyna (dynie są naprawdę prosto z pola i jeszcze sama widziałam, jak rosną) trochę czasu spędziły jako ozdoba. Potem nadszedł ich czas…
Więc co można zrobić z dyni? Jest dynia marynowana, jest zupa z dyni, ale co jeszcze? Zaczełam wymyślać różne dania. Lazania, tarta, placki… Ale musze przyznać, że przepis w tej chwili prezentowany jest jednym z lepszych. Dynia doskonale dogaduje się ze szpinakiem i czosnkiem, a tarta została zrobiona z mąki razowej i podkolorowana kurkumą.
CIASTO:
Wszystkie składniki należy razem ubić, a ciasto na godzinę włóżyć do lodówki.
WIERZCH TARTY:
Szpinak i dynię należy poddusić na oliwie na patelni. Wszystkie dodatki ułożyć na wierzchu tarty. Zapiekać 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.