drukuj

Tarta z Dynią i Szpinakiem

Kariera dynia w mojej kuchni zaczęła się od kariery na naszej ekspozycji. Piękne dynie, prezent od znajomego z Drohiczyna (dynie są naprawdę prosto z pola i jeszcze sama widziałam, jak rosną) trochę czasu spędziły jako ozdoba. Potem nadszedł ich czas…

tarta z dynią i szpinakiem

Więc co można zrobić z dyni? Jest dynia marynowana, jest zupa z dyni, ale co jeszcze? Zaczełam wymyślać różne dania. Lazania, tarta, placki… Ale musze przyznać, że przepis w tej chwili prezentowany jest jednym z lepszych. Dynia doskonale dogaduje się ze szpinakiem i czosnkiem, a tarta została zrobiona z mąki razowej i podkolorowana kurkumą.

CIASTO:

  • 250 gram maki razowej
  • 125 gram masła
  • 3 żółtka
  • woda
  • sól, kurkuma

Wszystkie składniki należy razem ubić, a ciasto na godzinę włóżyć do lodówki.

WIERZCH TARTY:

  • dynia (około pół kilo)
  • szpinak (około pół kilo)
  • czosnek
  • rozmaryn
  • cebula
  • mozarella

Szpinak i dynię należy poddusić na oliwie na patelni. Wszystkie dodatki ułożyć na wierzchu tarty. Zapiekać 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

0