drukuj

Tarta z Jagodami

TARTA:

  • 100 g margaryny Kasi
  • 200 g mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki jogurtu

Wszystkie składniki ze sobą wymieszać w misce aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto na godzinę umieścić w lodówce, a potem wyjąć i wyłożyć nim formę do tarty. Można sobie pomóc rozwałkowując ciasto. Ciasto w naczyniu ponakłuwać, co zapobiegnie powstawaniu bąbli. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

MASA:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g kremówki
  • cukier puder

Kremówkę z cukrem pudrem ubić, wymieszać z mascarpone.

Na koniec masę wyłożyć na tartę, a na wierzchu umieścić jagody.

Taka tarta to fajny pomysł, gdy zapraszamy gości, gdyż spód tarty można przygotować dzień wcześniej, a masę i jagody wyłożyć już w ostatniej chwili, unikając tym samym nadmiernego zmęczenia w dzień przyjęcia.

0