drukuj
Tarta z Karmelizowaną Cebulą i Fetą
SKŁADNIKI:
- CIASTO: 125 g masła, 125 g mąki, jajko, szczypta soli i kurkumy
- 2 duże czerwone cebule
- 200 g czarnych oliwek bez pestek
- 100 – 150 g sera feta
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki octu balsamico
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
- zagnieść ciasto z wszystkich podanych składników i wyłożyć nim spód i boki naczynia do zapiekania
- cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oliwie, dodać cukier i ocet balsamico i smażyć jeszcze przez około 5 minut, ostudzić
- na ciasto wyłożyć cebulę, fetę pokrojoną na małe kawałeczki oraz posiekane w blenderze oliwki, skropić oliwą
- piec przez około 20 minut w temperaturze 220 stopni.