drukuj

Tarta z Kurkami, Szpinakiem i Gorgonzolą

W tym roku to 13 czerwca jest tą datą! Pierwsze kurki! W drodze do domu z pracy zatrzymuję się pod wiadomym drzewem i bingo: są kurki! Małe, bo małe. Obieranie: masakra. Ale są. sezon rozpoczęty. Dwa tygodnie później niż rok temu. I choć najpyszniejsze są w jajecznicy ja mam dziś inny plan – super tarta. Szpinak, gorgonzola, czosnek, cebula i kurki…

Natomiast tarta musi być z razowej mąki. Polubiliśmy bardzo i nie wracamy do zwykłej…

tarta

Oto przepis:

CIASTO:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • trochę wody

Ciasto ugniatam w misce i wstawiam do lodówki. Część (większą) ciasta  układam w formie do tarty i zapiekam przez około 20 minut. Pozostałą część ciasta zachowuję i przeznaczam na wierzch tarty.

NADZIENIE:

  • 3/4 kilo świeżego szpinaku (obsmażam na oleju)
  • kurki (duszę na maśle z jedną poszatkowaną cebulą)
  • czosnek wyciśnięty
  • jajko
  • gorgonzola

Uduszony szpinak mieszam z wyciśniętym czosnkiem i układam na blacie tarty. Na wierzch kładę kurki z cebulką i zalewam ubitym jajkiem. Układam kawałki sera i paski z pozostałego ciasta. Ponownie wstawiam do piekarnika i zapiekam, aż wierzch się zarumieni.

0