drukuj

Tarta z Lubczykiem i Pomidorami

Ładna i smaczna. Nadzienie jest dość lekkie, bo na bazie serka mascarpone. Dodałam duży pęk świeżego lubczyku, chciałam żeby dominował. I faktycznie przebił inne konkretne dodatki jak boczek i krewetki.

Oczywiście wersja z krewetkami dla tych co lubią. Może być także z samym boczkiem.

tarta

TARTA:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Wszystkie składniki należy wymieszać. Podzielić na dwie części, większą rozłożyć w formie do zapiekania i zapiec przez 15 minut, pozostałą zostawić na wierzch.

NADZIENIE:

  • 500 g mascarpone
  • śmietana 18 % małe opakowanie (200g)
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • przysmażony boczek
  • krewetki
  • pęk świeżego lubczyku

Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na blat tarty. Wierzch udekorować pozostałym ciastem oraz pomidorkami cherry.

0