drukuj

Tarta z Porzeczkami i Borówkami

Letni deser… Prosty i lekki. Masa z serka mascarpone. Idealnie pasują porzeczki, które swoją kwaskowatością przełamują nadmiar słodyczy.

Dobry pomysł na przyjęcie, bo efekt malowniczy. Blat do tarty można sobie przygotować dzień wcześniej.

TARTA:

  • 200 g mąki (dałam połowę razowej, połowę zwykłej)
  • 100 g masła
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 jajko

Zapiekam w piekarniku w temperaturze 150 stopni, aż się zarumieni.

WIERZCH:

  • serek mascarpone 500 g
  • śmietana kremówka 200 g
  • cukier puder (wedle uznania)
  • owoce

Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem, a potem mieszam z serkiem. Masę wykładam na tartę, a na wierzchu umieszczam owoce.

0