drukuj

Tarta ze Szpinakiem

Klasyka klasyki – można powiedzieć. Nic nowatorskiego, ale cieszy…

Świeży szpinak kusi w sklepach i na bazarach. Przyniesie się do domu wielką siatkę – po uduszeniu zostanie akurat tyle, że na jedną małą tartę ledwo starczy…

Dla mnie szpinak najsmaczniejszy jest z czosnkiem. Ser natomiast właściwie każdy jest dobry. I wytrawna gorgonzola i słona feta i neutralna ricota… Dziś dałam fetę.

Oto przepis:

CIASTO:

  • 250 gram mąki razowej
  • 150 gram masła lub Kasi
  • 1 jajko
  • sól

Wszystkie składniki ugniatam. Ciasto wstawiam do lodówki. Część ciasta zużywam na spód, druga, mniejsza część zostanie wykorzystana na wierzch.

SZPINAK

  • szpinak (świeży – pół kilo lub więcej)
  • ser feta
  • czosnek
  • masło
  • 2 jajka
  • mleko lub śmietana
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Szpinak należy dusić na patelni aż zwiędnie. Potem dodać do niego roztopione masło, czosnek i pokruszony ser, doprawić. Rozłożyć na spodzie tarty. Wierzch zalać jajkami wymieszanymi z mlekiem lub smietaną (i posolonymi), na samej górze ułożyć z pozostałego ciasta kratkę. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

0