drukuj
Tarta ze szpinakiem, fetą i szparagami
Ciasto:
- 100 g masła
- 100 g mąki orkiszowej jasnej
- szczypta soli
- jajko
- wszystkie składniki połączyć (masło może być lekko stopione w mikrofali) i wymieszać, wstawić do lodówki na pół godziny
- formę do tarty wysmarować masłem, a potem wyłożyć ciastem (ciasto można rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia)
Nadzienie:
- torba świeżego szpinaku plus łyżeczka masła
- kilka ząbków czosnku
- ser feta
- 4 jajka
- około 100 g mozzarelli tartej
- szczypta soli
- szparagi
- Szpinak wrzucić na patelnię z masłem i poddusić, przełożyć do miski
- Dodać do szpinaku jajka, pokruszoną na drobne kawałki fetę, wyciśnięty czosnek i wymieszać
- Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto
- Wierzch posypać mozzarellą i ułożyć szparagi
- zapiekać około 40 minut w temperaturze 190 stopni