drukuj

Tarta ze szpinakiem, fetą i szparagami

Ciasto:

  • 100 g masła
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej
  • szczypta soli
  • jajko
  • wszystkie składniki połączyć (masło może być lekko stopione w mikrofali) i wymieszać, wstawić do lodówki na pół godziny
  • formę do tarty wysmarować masłem, a potem wyłożyć ciastem (ciasto można rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia)

Nadzienie:

  • torba świeżego szpinaku plus łyżeczka masła
  • kilka ząbków czosnku
  • ser feta
  • 4 jajka
  • około 100 g mozzarelli tartej
  • szczypta soli
  • szparagi
  • Szpinak wrzucić na patelnię z masłem i poddusić, przełożyć do miski
  • Dodać do szpinaku jajka, pokruszoną na drobne kawałki fetę, wyciśnięty czosnek i wymieszać
  • Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto
  • Wierzch posypać mozzarellą i ułożyć szparagi
  • zapiekać około 40 minut w temperaturze 190 stopni
0