Składniki:
– ok. 500 g sera reblochon de Savoie (w Polsce używaliśmy camemberta i tartego żółtego tylżyckiego, który łatwo się rozpuszcza)
– 1 szkl. białego wina wytrawnego
– 1 kilogram ziemniaków
– 300 g wędzonego boczku
– 2 cebule
– masło
– pieprz, sól
Składniki na sos beszamelowy:
– 1/3 kostki masła
– 2 łyżki mąki
– 2 szklanki mleka
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Przygotowanie:
(1) szatkujemy cebule i podsmażamy je na maśle, boczek drobno kroimy i podsmażamy na patelni, gotujemy obrane ziemniaki i kroimy je w grube plastry
(2) przygotowujemy sos beszamelowy:
(3) w głębokim naczyniu żaroodpornym układamy składniki warstwami:
(4) pieczemy w temperaturze ok. 200°C przez 25-35 minut
Przepis ze strony http://mojaalzacja.pl/przepis-na-tartiflette/