drukuj

Tartiflette

Składniki:
– ok. 500 g sera reblochon de Savoie (w Polsce używaliśmy camemberta i tartego żółtego tylżyckiego, który łatwo się rozpuszcza)
– 1 szkl. białego wina wytrawnego
– 1 kilogram ziemniaków
– 300 g wędzonego boczku
– 2 cebule
– masło
– pieprz, sól

Składniki na sos beszamelowy:
– 1/3 kostki masła
– 2 łyżki mąki
– 2 szklanki mleka
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Przygotowanie:
(1) szatkujemy cebule i podsmażamy je na maśle, boczek drobno kroimy i podsmażamy na patelni, gotujemy obrane ziemniaki i kroimy je w grube plastry

(2) przygotowujemy sos beszamelowy:

  • w niewielkim rondelku rozpuszczamy masło na małym ogniu
  • dodajemy mąkę, mieszamy cały czas, robimy jasnozłotą zasmażkę
  • dodajemy mleko, sok z cytryny, szczyptę soli, trochę pieprzu i odrobinę startej gałki muszkatałowej
  • mieszamy cały czas aż sos zgęstnieje, wtedy zestawiamy z ognia

(3) w głębokim naczyniu żaroodpornym układamy składniki warstwami:

  • ziemniaki
  • polewamy je szklanką wina
  • boczek, cebulka
  • ziemniaki (posypujemy pieprzem)
  • boczek, cebulka
  • sos beszamelowy
  • ziemniaki
  • sos beszamelowy
  • na sam wierzch ser (jeśli robimy tartiflette z żółtym serem, możemy go dodawać już między warstwami)

(4) pieczemy w temperaturze ok. 200°C przez 25-35 minut

Przepis ze strony http://mojaalzacja.pl/przepis-na-tartiflette/

0