drukuj
Tiramisu
Składniki (na 8 osób):
- 20-30 podłużnych biszkoptów
- 50 dag mascarpone
- 4 jajka
- cukier
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 50 ml amaretto
- ciemne kakao do posypania
Wykonanie:
- 4 żółtka utrzeć z czterema łyżeczkami cukru, dodać mascarpone i wymieszać;
- 2 białka ubić z czterema łyżeczkami cukru i dodać do masy mascarpone, wymieszać;
- kawę rozpuścić w około szklance wody i dodać amaretto
- biszkopty maczać w kawie (krótko, aby się nie rozpadły) i wyłożyć nimi dno naczynia (jedną warstwę)
- na warstwę biszkoptów wyłożyć połowę masy mascarpone i posypać kakao (przez sitko)
- ułożyć drugą warstwę biszkoptów, również maczanych w kawie
- na wierzch wyłożyć resztę masy mascarpone i posypać resztą kakao (przez sitko)
- wstawić do lodówki na noc, można także zamrozić przed podaniem