drukuj

Tiramisu

Składniki (na 8 osób):

  • 20-30 podłużnych biszkoptów
  • 50 dag mascarpone
  • 4 jajka
  • cukier
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml amaretto
  • ciemne kakao do posypania

Wykonanie:

  • 4 żółtka utrzeć z czterema łyżeczkami cukru, dodać mascarpone i wymieszać;
  • 2 białka ubić z czterema łyżeczkami cukru i dodać do masy mascarpone, wymieszać;
  • kawę rozpuścić w około szklance wody i dodać amaretto
  • biszkopty maczać w kawie (krótko, aby się nie rozpadły) i wyłożyć nimi dno naczynia (jedną warstwę)
  • na warstwę biszkoptów wyłożyć połowę masy mascarpone i posypać kakao (przez sitko)
  • ułożyć drugą warstwę biszkoptów, również maczanych w kawie
  • na wierzch wyłożyć resztę masy mascarpone i posypać resztą kakao (przez sitko)
  • wstawić do lodówki na noc, można także zamrozić przed podaniem
0