Greckie pierożki z ciasta filo i sera feta. Wytrawna przegryzka.
Ciasto filo (greckie ciasto) można nabyć gotowe. Ja jednak pokusiłam się je zrobić sama. Być może jego płaty mogłyby być cieńsze. Ale i tak efekt był OK.
Jako nadzienie po prostu feta.
CIASTO FILO:
Mąkę należy wsypać do miski, posolić. Wlać do niej wodę i mieszać. Dolać oliwę i dalej mieszać. Ciasto należy wstawić na 2 godziny lub nawet na całą dobę do lodówki. Może być poporcjowane, czyli podzielone np. na 8 lub 4 kule.
Po wyjęciu każdą z porcji należy położyć na mocno posypanym mąką blacie i rozwałkować jak najcieniej. Ciasto filo w gotowym wypieku składa się z wielu warstw, tak więc cieniutkie placki trzeba układać jeden na drugim lub po prostu składać całe placki w zależności od tego, co chcemy uzyskać (zapiekanka, pierożki).
Każdą z warstw należy posmarować przy użyciu pędzelka roztopionym masłem. Brzmi to bardzo skomplikowanie, ale jest wykonalne i tylko średnio czasochłonne.
NADZIENIE:
Wszystkie składniki rozbić widelcem i wymieszać.
Ciasto filo poukładać po kilka warstw, nałożyć nadzienie i ulepić pierożki. Moje były kwadratowe, ale trójkąciki są jeszcze lepsze ;-)
Zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.