drukuj

Tort czekoladowy z żurawiną i mascarpone

Ciasto:

  • 5 jajek
  • szklanka mąki pszennej lub mieszanki np. owsianej z ryżową i migdałową
  • szklanka cukru lub ksylitolu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 starte jabłka
  • garść żurawiny
  • 5 łyżek kakao

Wszystkie składniki zmiksować razem, wlać do okrągłej formy i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto wyjąć z formy i przeciąć na pół.

Krem mascarpone:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki kakao
  • łyżka cukru lub ksylitolu
SOS ŻURAWINOWY:
  • około 20 dkg żurawin wrzucić do rondelka, dodać do smaku cukier lub ksylitol i dusić przez około 20 minut

 

Cisto należy przeciąć w poprzek na pół, zdjąć górę, dół posmarować sosem żurawinowym, na to nałożyć połowę kremu mascarpone i przykryć ponownie górną częścią. Wierzch udekorować resztą kremu i ewentualnie świeżymi owocami żrawiny lub tartą czekoladą.

0