drukuj

Tort Pawłowa z Truskawkami

W tym roku na początku marca trafił się prawdziwy pierwszy dzień wiosny. Po tygodniach mrozów (w nocy ciągle – 20) pierwszy piękny słoneczny i ciepły dzień. Spacer pod Halą Mirowską. Tulipany, całe może kwiatów we wszystkich kolorach. Więc kupuję żółte, tyle w nich radości. I jeszcze zaglądam do części owocowe – warzywnej. A tu truskawki. Trudno się oprzeć. Wiem, wiem, dobre są w czerwcu. Ale jaka radość z ich zakupu już w marcu ;-)

Tort Pawłowa jest nieprzyzwoicie prosty do wykonania. To po prostu beza z wierzchem z bitej śmietany. Domowa beza wg mojego przepisu fantastycznie się ciągnie. Oto receptura:

SKŁADNIKI

  • 4 białka
  • 16 łyżeczek cukru
  • trochę białego wina
  • bita śmietana na wierzch (kremówka plus cukier puder)
  • truskawki

PRZYGOTOWANIE:

  • ubić białka z cukrem (na każde białko 4 łyżki cukru), do masy dodać odrobinę białego wina
  • gotową masę ułożyć w kształcie koła na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • przez 5 minut piec w temperaturze 180 stopni, a potem przez około 50 minut w temperaturze 150 stopni
  • studzić w piekarniki
  • gotową bezę wyłożyć bitą śmietaną i truskawkami

Tort Pawłowa z truskawkami, choć przygotowany mimochodem, robi wrażenie przysmaku z najdroższej cukierni.

0